Kosova—Drejt Pavarësisë së Vërtetë

Kosova është bërë shteti më i ri në Evropë kur e shpalli pavarësinë e vet në vitin 2008. Fatkeqësisht, Kosova vazhdon të vuajë nga problemet në rritje, duke përfshirë mungesën e përvojës në qeverisje, korrupsionin e shfrenuar (veçanërisht në nivele të larta të qeverisë kombëtare), zhvendosjen e burimeve njerëzore dhe natyrore, rivalitetet e hidhura politike…

September 28, 2020 Read more

Marrëveshjes Serbi-Kosovë I Mungon Përfundimi I Konfliktit Të Tyre

Marrëveshjes së fundit mes Kosovës dhe Serbisë për normalizimin e marrëdhënieve ekonomike mes dy vendeve, i cili u arrit me ndërmjetësimin e SHBA-së, i mungon procesi i domosdoshëm i pajtimit, i cili do të çonte deri te njohja e pavarësisë së Kosovës nga Serbia. Disa nga elementet e marrëveshjes për normalizim ekonomik janë pozitive, duke…

September 11, 2020 Read more

Izraeli dhe palestinezët: Arkitektët e shkatërrimit të tyre

Ndërsa Izraeli po e feston 72 vjetorin e pavarësisë së tij, konflikti izraelito-palestinez vazhdon të vlojë, pasi që siç duket asnjëra anë nuk ka mësuar asgjë nga konflikti i tyre shtatëdhjetëvjeçar, kurse ndryshimet dramatike në terren refuzohen me lehtësi. Akuzat dhe kundërshtimet – akuzat kundër njëri-tjetrit vazhdojnë të mos përshtaten, sikur çdo gjë të ishte…

May 29, 2020 Read more

Portreti i diktatorit të pamëshirshëm

Turqia është një vend me potenciale të panumërta, me burime të mëdha njerëzore dhe natyrore, dhe pasuri kulturore që mund ta rivalizojnë çdo vend të zhvilluar në pothuajse çdo segment të jetës. Por Presidenti i Turqisë, Erdogani, i ka shpërdorur të gjitha këto duke i vënë interesin e vet dhe ambicien e verbër para shtetit….

May 26, 2020 Read more

Pasojat fatale të aneksimit territorial

Qeveria izraelite beson se ka dritën e gjelbërt të Uashingtonit për të aneksuar territore të palestinezëve. Gabim. Trump nuk ka hallin e paqes ndërmjet palëve në konflikt, por donë votën e evangjelikëve për të fituar zgjedhjet që vijnë. Një zhvillim që mund të ketë pasoja fatale për Palestinën e veçanërisht për Izraelin. Formimi i koalicionit…

May 4, 2020 Read more

Lufta në Jemen – krim kundër njerëzimit dhe Islamit

Luftën në prokurim [indirekte], të cilën Arabia Saudite dhe Irani, pesë viteve të fundit e zhvillojnë në tokën e Jemenit tejkalon përmasat e vetëm dështimit të aftësive njerëzore, ngase ajo veçohet për nga egërsia e skajshme dhe qenia kundër frymës dhe shkronjave të Kuranit. Ironia e gjithë kësaj: Arabia Saudite ka plotë arsye që t’i…

April 20, 2020 Read more